prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

The wanderers will find a way home

.

751 grrbic copyright Next Page FoundationLeto se počasi izteka in tudi zadnji štipendisti mreže Traduki so se vrnili domov.

Mreža Traduki je v sodelovanju z Narodnim muzejem romunske književnosti in agencijo Headsome Communication letos organizirala prvi rezidenci v Bukarešti. Bili sta zelo uspešni in gosta, slovenski pesnik Uroš Prah in bolgarski prevajalec Hristo Boev, sta uživala in izkoristila čas. Prah je na rezidenci dokončal pesniško zbirko Udor, ki je izšla mesec dni pozneje. V Bukarešti je imel dve branji, na katerih je predstavil tako starejše pesmi kot odseke iz bodoče zbirke. Književni prevajalec Boev je očaran nad romunskim literarnim prostorom in je v bolgarščino prevedel že več kot 18 romunskih romanov. Na rezidenci je pripravljal nove prevode in obiskal Inštitut za bolgaristiko Univerze v Bukarešti. Tam je študentom predstavil svoje izkušnje in zvijače v zvezi z literarnim prevajanjem.

Zadnja na letošnjem potovanju je bila srbska avtorica Ana Marija Grbić, ki je bila novembra gostja v Sofiji v sodelovanju z organizacijo Next Page. Tam je pripravljala kratke zgodbe, ki bodo kmalu izšle v zbirki. Na rezidenci je imela tudi dve branji, s katerima se je predstavila bolgarskemu občinstvu.

Kdo ve, kdo bo potoval v letu 2020 … Želimo vam dober skok v novo leto!

partnerji projekta

traduki partners 2014 d