prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi

avtorji/ice

Natisni

Ahmeti, Mimoza

.

ahmeti_mimoza
Rojena leta 1963 kot hči pedagoga v mestu Kruja v severni Albaniji. Že v letih pred zlomom komunističnega sistema je objavljala pesmi, ki so bile na meji umetniške doktrine socialističnega realizma in so jo pogosto presegale.

Svojo za albanske razmere neobičajno radikalnost v umetniškem izražanju je ohranila tudi po političnem preobratu v državi. Strastno, včasih obsedeno, a vedno suvereno se spoprijema s travmami, tabuji in kompleksi albanske družbe. Ni dejavna samo kot pisateljica, temveč tudi v drugih žanrih, kot slikarka in pevka, in je zaslovela z izvajanjem lastnih pesmi. Zaradi nekonvencionalnega nastopanja in načina življenja in ustvarjanja, ki ga tradicionalna (in patriarhalna) albanska družba dojema kot ekstravagantnega, še posebej pa zaradi uveljavljanja osebnih ženskih pravic kot nekaj samoumevnega je bila vedno znova izpostavljena zavračanju, ki je ni pustilo ravnodušne. Globoko psihično in umetniško krizo je obdelala v romanu Ženska, ki halucinira / Gruaja halucinante.

Mimoza Ahmeti je objavila vrsto pesniških zbirk, nazadnje Delirij / Delirium in Cvetni prah / Pjalmimi i luleve, poleg tega tudi kratko prozo in roman Arhitrav / Arkitrau. Živi z možem in dvema hčerkama.