prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

Literatura in rock ’n’ roll: mobilna literarna rezidenca v Čelobrdu, Črna gora

.

582 celo brdo„Doživljenjska svoboda“ – besedna zveza, ki jo je navdihnil diskurz o svobodi srbskih nadrealistov v začetku 20. stoletja, je bila rdeča nit četrte mobilne literarne rezidence, ki je med 25. septembrom in 10. oktobrom 2017 potekala v črnogorskem Čelobrdu, pa tudi v Kotorju in Budvi. Program, ki ga podpira ustanova TRADUKI, sta pripravila ZMUC iz Beograda in Za Druga iz Petrovca.

V Kotorju sta v intenzivnem dialogu poezije, proze in rock ’n’ rolla pod naslovom „Doživljenjska svoboda“ nastopila pisatelja Zvonko Karanović iz Beograda in Faruk Šehić iz Sarajeva skupaj z ustanoviteljem in tekstopiscem splitske hip hop skupine TBF, Sašo Antićem, in pesnico Katarino Sarić iz Budve, medtem ko se je beograjski avtor Vladimir Jovanović predstavil občinstvu v Čelobrdu.

Pravi rock ’n’ roll happening se je odvil v starem jedru Budve, ko sta nastopila pisateljica Asja Bakić iz Zagreba in pisatelj Đorđe Šćepović iz Podgorice skupaj z glavnim pevcem črnogorske alternative rock skupine Autogeni trening, Dinom Kapetanovićem, rock pesnikom in glasbenikom Nikolo Vranjkovićem, nekdanjim frontmanom beograjske skupine Block Out, ki se je podal na uspešno samostojno pot, ter z Nebojšo Simeunovićem Sabljarjem, glavnim pevcem rock skupine Dža ili Bu iz Beograda.

Na rezidenci so nastala prozna besedila, poezija in glasba z rdečo nitjo „doživljenjska svoboda“, ki so jih sodelujoči umetniki objavili, med drugim na blogu. Intervjuje z udeleženci in utrinke s prireditev si lahko ogledate tukaj.

bwd  Set 1/2  fwd

partnerji projekta

traduki partners 2014 d