prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

4 države 1 jezik: v nedeljo odpira vrata 62. Mednarodni knjižni sejem v Beogradu

.

577 belgrad22. oktobra se v Beogradu začenja 62. mednarodni knjižni sejem. Letošnji program z naslovom 4 države 1 jezik je zasnovala in pripravila ustanova TRADUKI pod vodstvom Hane Stojić. Kot častni gost se bo namesto države predstavil jezik: v fokusu Beograjskega knjižnega sejma bo do 29. oktobra nemščina.

V Nemčiji znani format za pogovore z avtorji z naslovom Das Blaue Sofa („Modra zofa“) bo prvič potekal tudi v tujini. V dinamičnih polurnih pogovorih s srbskimi novinarji in literarnimi kritiki se bodo predstavili Herta Müller, Marcel Beyer, Valentin Groebner, Jonas Lüscher, Jan Wagner, Volker Kutscher, Dana Grigorcea, Ingo Schulze, Kathrin Röggla, Melinda Nadj Abonji in Jens Dittmar. To so s prijazno podporo omogočili medijski koncern Bertelsmann, nemška javna televizija ZDF in radio Deutschlandfunk Kultur ter literarna mreža TRADUKI.

Celoten nastop držav nemškega govornega prostora so omogočili in podprli Ministrstvo za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije, Ministrstvo za Evropo, integracijo in zunanje zadeve Republike Avstrije, Urad zveznega kanclerja Republike Avstrije, Švicarska kulturna fundacija Pro Helvetia, Goethe-Institut Beograd, Avstrijski kulturni forum v Beogradu, Društvo Literaare, Kulturna fundacija Liechtenstein, evropska mreža za literaturo TRADUKI ter nemško, avstrijsko in švicarsko veleposlaništvo v Srbiji.

O programu „Modra zofa“

577 das blaue sofaModra zofa je skupen avtorski forum Bertelsmanna, televizije ZDF in radia Deutschlandfunk Kultur. Postala je že stalnica knjižnih sejmov v Frankfurtu in Leipzigu. Leta 2005 je doživela premiero Modra zofa v Berlinu, leta 2011 pa je na njej prvič potekala slavnostna otvoritev frankfurtskega bralnega festivala „Open Books“. Od Leipziškega knjižnega sejma 2000 se je na Modri zofi zvrstilo okrog 2.500 pogovorov z avtorji, med katerimi so nobelovci Svetlana Aleksievič, Mihail Gorbačov, Günter Grass, Herta Müller, Christiane Nüsslein-Volhard, Orhan Pamuk, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa in Mo Yan. Leta 2017 Modra zofa v sklopu programa „4 države 1 jezik“ gostuje na Mednarodnem knjižnem sejmu v Beogradu.

Program knjižnega sejma

partnerji projekta

traduki partners 2014 d