prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Srbija v fokusu Literarnega poletja zvezne dežele Schleswig-Holstein

.

567 barbi markovicMedtem ko je naokrog divjal veter, so avtorice in avtorji schleswig-holsteinskemu občinstvu na svojih nastopih pripovedovali o migrantskih superjunakinjah, izgubljenih sinovih, zaljubljenih barabah, mačističnih umetnikih, družinski kroniki kot svetovni kroniki in še o mnogočem. 31 prireditev na 25 različnih krajih v najbolj severni nemški zvezni deželi in celo eno branje na Danskem – to je bilo Literarno poletje Schleswig-Holstein 2017, ki je od sredine julija do konca avgusta predstavilo literaturo iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije.

Pripotovali so pisateljice in pisatelji Dževad Karahasan, Barbi Marković, Vladimir Kecmanović, Murat Baltić, Miljenko Jergović in Slavenka Drakulić ter avstrijski založnik Lojze Wieser. Podoba literarnih pokrajin treh držav je z njihovim posredovanjem postala bolj diferencirana, prav tako so omogočili vpogled v troje družb in kultur, ki je presegal običajno medijsko poročanje, ne da bi zamolčali trenja in konflikte. To so občinstvo in mediji zelo pozitivno sprejeli. In tako je nastal most od Balkana do Schleswig-Holsteina, povsem v duhu nobelovca Iva Andrića, čigar misel je bila moto festivala: „Vse v življenju je most – beseda, nasmeh, ki ga podarimo drugemu. Srečen bi bil, če bi s svojim delom lahko gradil mostove med Vzhodom in Zahodom.“

bwd  Set 1/2  fwd

Tudi tokratno Literarno poletje je organizirala in izpeljala Literarna hiša Schleswig-Holstein, podprli pa so jo zvezna dežela Schleswig-Holstein, ustanova TRADUKI, pooblaščenec za politično izobraževanje zvezne dežele Schleswig-Holstein, fundacija Robert Bosch Stiftung, hranilnica Förde Sparkasse, hrvaško ministrstvo za kulturo in fundacija Rosa-Luxemburg-Stiftung Schleswig-Holstein.

Iz medijev (v nemščini):

Kieler Nachrichten – Intervju z vodjo projekta Saro Dušanić

Kieler Nachrichten – S pripovedovanjem odkrivati svet

Kieler Nachrichten – Literarni graditelji mostov

Kieler Nachrichten – Razviharjena bralna zabava

Lübecker Nachrichten – Mladi glas Srbije

Kieler Nachrichten – Vsi smo samo ljudje

Kieler Nachrichten – Z lažmi povedati resnico

Holstein Courier – Privlačna družinska kronika z Balkana

Kieler Nachrichten – Umetnik kot ljudožerec

partnerji projekta

traduki partners 2014 d