prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident

Schmitt, Oliver Jens.

232 schmittEvropsko politiko zaposluje „albansko vprašanje“, prihodnost Kosova. Zakaj vedno znova prihaja do nasilnih spopadov? Kakšno vlogo ima pri tem albanska država, ki je nastala leta 1912 po koncu Osmanskega cesarstva, zajema pa le dobro polovico vseh Albancev? In kaj pomeni to, da so Albanci najštevilčnejši muslimanski narod v Evropi?

Pričujoča knjiga prvič predstavlja zgodovino vseh Albancev v jugovzhodni Evropi, torej v Albaniji, pa tudi na Kosovu, v Makedoniji, Črni gori in Grčiji. Albanija je bila pod diktatorjem Enverjem Hoxhom veliko let izolirana od sveta. Od leta 2008 obstajata dve albanski državi, Albanija in Kosovo, in obe se spopadata s hudimi političnimi in gospodarskimi problemi. Albanci si danes vse večkrat zastavljajo vprašanje, kam spadajo: k islamskemu orientu ali k evropskemu okcidentu.

Delo Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident [Albanci. Zgodovina med orientom in okcidentom] Jensa Oliverja Schmitta je izšlo v albanskem prevodu (odlomek) Ardiana Klosija pod naslovom Shqiptarët. Një histori midis Lindje dhe Perëndimit pri K&B v Tirani.