prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

Mednarodna prevajalska delavnica v Mülheimu

.

logo_muelheim
Mednarodni gledališki institut ITI v sodelovanju s festivalom 'Stücke' iz Mülheima med 16. in 31. majem 2009 ponovno vabi prevajalce nemške dramatike na delovno srečanje v Mülheimu.

Cilj delavnice je podpora novejši nemški dramatiki in omogočanje njenega dostopa do tujih odrov s pomočjo prevodov.

V ospredju bo konkretno delo prevajalk in prevajalcev na izbranih besedilih, pri čemer jim bo v pomoč izmenjava bogatih izkušenj s kolegi ter pogovor z avtorji. Aktualnih besedil sodobnih nemško pišočih avtorjev ne bodo izkusili le v knjižni obliki, temveč v sklopu festivala tudi v neke vrste dramski uprizoritvi. Tako bodo udeleženci prejeli nove vzpodbude za svoje prevode in poznejše uprizoritve v svojih domovinah.

Delavnico bodo dopolnjevale diskusije, ki bodo omogočile boljše razumevanje kulturnega in političnega konteksta obravnavanih dram in sodobnega nemškega gledališča na sploh. Razprave bodo potekale kot javne diskusije po predstavi, pa tudi kot posebni pogovori z avtorji, člani žirije gledališkega festivala, kritiki, novinarji, politiki s področja kulture in založniki.

Prijavijo se lahko profesionalni prevajalci dramskih besedil z vsega sveta, ki prevajajo iz nemškega v materni jezik in so ob tem v tesnem stiku z gledališči svoje dežele.

Povabili bomo do 14 prevajalcev različnih narodnosti, pri čemer bo za posamezni jezik lahko izbran samo po en prevajalec.

Delovni jezik: nemščina
Vodja delavnice: Andrea Zagorski

Vodja seminarja: Heinz Schwarzinger
Udeležba na delavnici je brezplačna. Organizatorji bodo prevzeli stroške bivanja (namestitev, dnevnice) in obisk predstav. Glede potnih stroškov se lahko obrnete na nacionalna središča ITI ali druge ustanove in fundacije. Organizator lahko dodatek za pot zagotovi le izjemoma.


Prosimo, da svojo vlogo skupaj z bibliografskimi podatki in navedbami o poklicnih izkušnjah do 31. januarja 2009 pošljete na naslov nemškega središča mednarodnega gledališkega instituta ITI.

Internationales Theaterinstitut Zentrum Bundesrepublik Deutschland
Frau Andrea Zagorski
Postfach 41 11 28
12121 Berlin
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">

partnerji projekta

traduki partners 2014 d