prevodi iz jezikov jugovzhodne Evrope, v te jezike in med njimi
Natisni

Lovrenčić, Sanja

.

lovrencic_sanja
Sanja Lovrenčić, hrvaška avtorica in prevajalka, je doslej objavila več pesniških zbirk: Insula dulcamara (1987), Skrletne tkanine (1994), Upute šetaču u vrtu sa zborovima, U slobodnoj četvrti (2002) in Rijeka sigurno voli poplavu (2006). Njene pesmi izhajajo v hrvaških in mednarodnih revijah ter so bile doslej že prevedene v nemški, angleški, poljski, ruski in slovenski jezik.


Napisala je več proznih del, med drugim zbirke kratke proze: Wien Fantastic (1998) in Portret kuće (2002), romane Kolhida (2000), Savršen otok (2002) in Klizalište (2005) ter Dvostruki dnevnik žene sa zmajem (2005), v katerem se dnevniški zapisi prepletajo z odlomki iz dramskih besedil. Njen biografski roman o hrvaški pisateljici Ivani Brlić Mažuranić U potrazi za Ivanom je izšel leta 2006.

Sanja Lovrenčić piše tudi za otroke in je doslej izdala naslednje zbirke pravljic: Esperel - grad malih čuda (1994 und 2006), Kuća iznad čudovišta (1996), Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić (2001), Sunčev sjaj (2005) in Priče o godišnjim dobima (2007) ter roman za otroke Godina bez zeca (2004) ter številne nadvse priljubljene slikanice.

Na hrvaških radijskih programih so predvajali številne njene radijske igre, med njimi tudi več nagrajenih radijskih dram, ki so izšle v različnih revijah in antologijah (Mlinov, Pisma drugom čuvaru, Devet oktava, Arielov otok). Nekatere izmed dram so bile prevedene v nemški, madžarski, slovenski in estonski jezik ter prav tako predvajane na radiu.

Kot samostojna avtorica radijskih dokumentarnih oddaj je posnela nekaj dokumentarnih radijskih iger, ki jih je tudi režirala; s svojo radijsko oddajo Ispod lipe nam zelene, ki jo je zasnovala skupaj z Zvjezdanom Jembrihom, je zastopala Hrvaški radio na festivalu Prix Italia 2007.

Deluje tudi kot književna prevajalka iz angleškega, francoskega in nemškega jezika ter je bila za svoj prevod knjige C. S. Lewisa Konj i njegov dječak leta 2004 uvrščena na častni seznam organizacije IBBY (International Board on Books for Young People).

Priznanja in nagrade:

1. nagrada Hrvaškega radia leta 1991 za dramsko besedilo »Albatros«

1. nagrada Hrvaškega radia za radijsko igro za otroke leta 1991 za besedilo Možda sam hodao u snu

Nagrada ASSITEJ leta 1997 za najboljše gledališko besedilo za mladostnike za besedilo Bajka o Sigismundi i Krpimiru

Nagrada Grigor Vitez leta 2001 za najboljšo knjigo za otroke za delo Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić

Nagrada Gjalski leta 2007 za najboljše prozno delo leta za roman U potrazi za Ivanom

Nagrada Kiklop leta 2007 za najboljšo pesniško zbirko leta za knjigo Rijeka sigurno voli poplavu